Ierland: een prachtige bestemming voor een rondreis met de camper of caravan

iStock-492959422-scaled-1

Ierland is een prachtige bestemming voor een roadtrip met de camper of caravan! De natuur is indrukwekkend, overal staan oude kastelen en de Ierse bevolking is uiterst vriendelijk. Op naar Ierland!

Met de boot

Als je met je eigen camper of caravan naar Ierland gaat, moet je natuurlijk met de boot. Via Stena Line vertrek je vanuit Hoek van Holland naar Harwich. Vervolgens heb je de keuze uit een van de 4 havens om de Ierse Zee over te steken:

  • Vanuit Liverpool naar Belfast
  • Vanuit Cairnryan naar Belfast
  • Vanuit Holyhead naar Dublin
  • Vanuit Fishguard naar Rosslar

Ferryboot van Stena Line

De prijs voor de overtocht voor een auto, bestuurder en vrije keuze uit een van de 4 routes is vanaf €302. Voor een camper betaal je minimaal €444 en voor een caravan €206. De exacte prijzen kun je hier vinden.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Ierland qua weer en klimaat is van juni tot en met september. Je hebt in deze maanden echter wel kans dat het erg druk is met toeristen. Je kunt er ook voor kiezen om in april, mei of oktober te gaan.

In april, mei en juni staat het land in bloei en in oktober heb je prachtige herfstkleuren. De prijzen voor campings zijn in het voor- en naseizoen ook lager dan in hartje zomer.

Links rijden

In Ierland wordt er aan de linkerkant van de weg gereden. In het begin is dat best even wennen (zeker bij rotondes!) maar je went er snel genoeg aan. Soms is het handig als de bijrijder even met je meekijkt.

Route

Kustweg in Ierland

Als je op rondreis in Ierland gaat, heb je de keuze uit verschillende routes. Ierland is een geweldig mooi land waar je maanden zou kunnen rondreizen voordat je alles gezien hebt. Ik raad je dan ook aan om de tijd te nemen tijdens je rondreis. 3 of 4 weken zou ideaal zijn als je veel van het land wilt zien en rustig aan wilt doen.

Hou er rekening mee dat er in Ierland veel smalle (en steile!) weggetjes zijn waardoor je niet hard kunt rijden en het langer duurt voordat je op je bestemming aankomt. Dit draagt alleen maar bij aan de charme van Ierland, want onderweg zie je ontzettend veel!

Wat mag je niet missen?

Tijdens het plannen van je reis moet je helaas keuzes maken: er zo is zoveel te zien in Ierland dat je onmogelijk alles kunt bekijken. Er zijn een aantal plekken die je echt niet mag missen!

Dublin

Zonsondergang in Dublin

Dublin is de hoofdstad van Ierland. Het heeft een aantal prachtige en bijzondere bezienswaardigheden waardoor Dublin een must-see is tijdens je rondreis door Ierland. In Dublin vind je het wereldberoemde Book of Kells: het bevat de vier evangeliën van het Nieuwe Testament en is prachtig versierd.

Kilmainham Gaol werd gebouwd in 1796 en was zijn tijd ver vooruit. In plaats van een grote, overvolle kerker had Kilmain Gaol kleine cellen waar misdadigers in eenzaamheid hun straf uitzaten. In de loop van de eeuwen zijn veel mensen geëxecuteerd in de gevangenis, waaronder de leiders van de Paasopstand in 1916. Tijdens je bezoek aan Kilmainham Gaol krijg je een rondleiding door de gevangenis en een uitgebreide uitleg.

Dublin is de stad van het bruine Guinness bier en in de oude fabriek van Guinness krijg je alles te weten over hoe het gebrouwen wordt, wat voor heerlijke gerechten je ermee kunt maken en kun je natuurlijk een biertje drinken!

Dublin is een super gezellige stad waar nog veel meer te zien en te doen is. Trek 3 dagen uit om de stad te bekijken.

Ring of Kerry

Schapen op de weg in Ierland

De Ring of Kerry is een prachtige rondrit van 179 kilometer in het zuidwesten van Ierland. De Ring of Kerry is mateloos populair en wordt drukbezocht door toeristen, zeker in de zomermaanden. Je kunt de Ring of Kerry rijden met de camper of caravan, maar je kunt het ook fietsen of wandelen. Onderweg geniet je van de indrukwekkende natuur, oude adelijke huizen en ruïnes van eeuwenoude bouwwerken.

Cliffs of Moher

Uitzicht op de Cliffs of Moher in Ierland

De Kliffen van Moher rijzen een indrukwekkende 120 meter uit de zee. Op het hoogste punt zijn de kliffen zelfs 214 meter hoog! De kliffen van Moher worden jaarlijks door ruim 1 miljoen toeristen bezocht. Het kan er dus druk zijn. Zorg dat je ’s ochtends vroeg met openingstijd of aan het einde van de middag bij de kliffen bent.

Belfast

Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland en hoort officieel bij het Verenigd Koninkrijk. De stad is bekend als de plek waar de Titanic werd gebouwd en als het strijdperk tussen de katholieken en protestanten.

Alles over het legendarische schip de Titanic kun je vinden in de Titanic Experience Belfast. Het is een groot museum waar het verhaal van het begin van de bouw, tot het tragische einde wordt verteld. Je leert de opvarenden kennen en ziet een replica van een van de luxehutten aan boord.

Muurschildering in Belfast, Noord-Ierland

Belfast is jarenlang het toneel geweest van strijd tussen de katholieken en protestanten. Inmiddels is de strijdbijl begraven en gaan de inwoners van Belfast goed met elkaar om maar de sporen van de oorlog zijn nog overal in de stad te vinden.

Zo vind je in Belfast tientallen muurschilderingen en is er een muur die de protestantse- en katholieke wijken van elkaar scheiden. Op internet kun je een kaartje vinden met alle muurschilderingen en er een aantal bekijken.

Giant’s Causeway

Giant's Causeway in Ierland

Een grillig natuurfenomeen is de Giant’s Causeway in het uiterste noorden van Noord-Ierland. Zo’n 60 miljoen jaar geleden is er een vulkaanuitbarsting geweest die ruim 40.000 zuilen hebben gevormd. Volgens de legende zou de Ierse reus Fionn Mac Cumhaill een pad door de zee naar Schotland hebben gebouwd om zijn rivaal Benandonner te bevechten.

Blarney Stone

De Blarney Stone is een blok steen dat ingemetseld is in Blarney Castle op korte afstand van Cork. Volgens de legende krijgt degene die de steen kust de gave van welsprekendheid. Vanuit de hele wereld komen mensen naar Blarney Castle om de steen te kussen.