Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

iStock-525219351-scaled-1

Ga je met een boot het water op? Dan moet je weten of je een vaarbewijs nodig hebt.

Wanneer geen vaarbewijs nodig

Je hebt geen vaarbewijs nodig als je vaart met een boot korter dan 15 meter, met een motor die minder dan 20 kilometer per uur vaart op volle snelheid.

Als de boot wel harder kan dan 20 kilometer per uur, maar je vaart er bijvoorbeeld slechts 10 kilometer per uur mee, heb je nog steeds een vaarbewijs nodig.

Je krijgt een flinke boete als je zonder vaarbewijs vaart met een boot die op topsnelheid sneller dan 20 kilometer per uur kan. Ook voor boten met een lengte tussen de 15 en 25 meter geldt dat je een vaarbewijs moet hebben.

Als je voor een dag een sloepje huurt heb je hiervoor meestal geen vaarbewijs nodig. Je hebt al wél gauw een vaarbewijs nodig voor een waterscooter, jetski of een motorboot die harder gaat dan 20 kilometer per uur.

Man op jetski in het water

Aantal pk’s maakt niet uit

Het maakt voor het wel of niet nodig hebben van een vaarbewijs niet uit hoeveel pk je motor hebt: er wordt alleen gekeken naar de maximumsnelheid van de boot met motor.

Vaarbewijs 1 en 2

Als je voor het varen van jouw boot een vaarbewijs nodig hebt kun je hiervoor een examen doen. In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2.

Vaarbewijs 1

Vaarbewijs 1, ook wel het klein vaarbewijs genoemd, is de basis. Als je dit vaarbewijs hebt gehaald mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Je mag dus niet op de grote meren zoals het IJsselmeer of het Markermeer varen. Ook de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde mag je niet met vaarbewijs 1 betreden. Hiervoor heb je vaarbewijs 2 nodig.

Boot op een kanaal

Voor vaarbewijs 1 hoef je alleen een theorie-examen te doen. Er is dus niet, zoals bijvoorbeeld bij een auto, een praktijkexamen.

Het theorie-examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Voor het examen heb je een uur de tijd en er zijn maximaal 80 punten te behalen. Je bent geslaagd als je tenminste 56 punten hebt. Dit komt overeen met het goed beantwoorden van tenminste 70 procent van de vragen.

De minimumleeftijd om het vaarbewijs te kunnen halen, is 18 jaar.

Vaarbewijs 2

Vaarbewijs 2, officieel klein vaarbewijs 2 geheten, is een flinke uitbreiding op vaarbewijs 1. Na het behalen van vaarbewijs 2 mag je ook op de grote meren en op de Waddenzee varen.

Mensen op een zeilboot op het IJsselmeer

Het examen van vaarbewijs 2 bestaat uit een theorie-examen dat 1,5 uur duurt. Je moet dan 23 meerkeuzevragen beantwoorden én je krijgt 4 open vragen waarbij je moet navigeren en een koers moet uitzetten op een zeekaart.

Ook bij het examen van vaarbewijs 2 moet je tenminste 70 procent van de vragen goed beantwoorden: je kunt maximaal 50 punten behalen en je moet er tenminste 35 hebben om te slagen.