Met de camper of caravan naar Turkije

iStock-505617010-1-scaled-1

 

Misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je een vakantie met je camper of caravan plant is Turkije. Zonde want Turkije is een prachtig land en heeft ontzettend veel te bieden!

Turkije wordt al duizenden jaren bewoond door diverse volkeren die de mooiste bouwwerken hebben achtergelaten. Ook de Turkse natuur is erg indrukwekkend. En wat te denken van de gastvrije bevolking en het overheerlijke eten? Op naar Turkije!

De reis

Als je naar Turkije reist, heb je een aantal mogelijkheden:

  1. Je reist over land en rijdt via de Europese Unie en diverse Balkanlanden naar Turkije. Je steekt de grens over bij de Turkse stad Edirne.
  2. Je neemt de boot vanuit Ancona in Italië naar Çesme in Turkije.
  3. Je neemt de boot vanuit Ancona in Italië naar Griekenland en neemt vanuit Griekenland de ferry naar Turkije.
  4. Je rijdt naar Brindisi in het zuiden van Italië en neemt daar de boot naar Turkije.

Het voordeel om rechtstreeks naar Turkije te rijden is dat deze reis de minste tijd in beslag neemt. Vanuit Utrecht naar Edirne is 2444 kilometer en zou, zonder stops onderweg, in ongeveer 24 uur te rijden zijn. Je kunt het ook lekker rustig aan doen en onderweg stoppen in bijvoorbeeld Wenen, Boedapest en andere mooie plekken.

Met de ferry naar Turkije

Een mooie manier om naar Turkije te reizen is natuurlijk met de boot. Als je in Ancona of Bari op de boot stapt maak je een prachtige reis over de Adriatische- en Middellandse zee. Je komt langs Albanië en zowel het Griekse vasteland als de eilanden. Een schitterende route, zeker in de zomer!

Visum

Als je naar Turkije op vakantie gaat, heb je een visum nodig. Iedere Nederlander of Belg die naar Turkije gaat heeft een visum nodig. Dit geldt dus ook voor kinderen. Een visum dien je vooraf aan te vragen. Dit kun je eenvoudig en snel doen via www.turkijevisum.nl.

Prijzen benzine en diesel

Benzine en diesel is in Turkije relatief duur vergeleken met andere landen in de regio. Zo betaal je voor benzine ongeveer €1,36 en voor diesel €1,21.

Verkeer en wegen

De wegen in Turkije zijn over het algemeen goed. Alle grote plaatsen zijn met grote wegen of snelwegen met elkaar verbonden en zelfs op het platteland zijn de wegen goed.

Er zit wel een groot verschil tussen autorijden in Nederland en autorijden in Turkije. Zo zijn er door het rijgedrag van de Turken een stuk meer ongelukken. In Turkije geldt het recht van de sterkste en wordt er graag getoeterd. Op een 2-baansweg kunnen gerust 4 auto’s naast elkaar rijden. Je kunt prima rijden in Turkije maar houdt wel rekening met het agressieve rijgedrag van de Turken. Ik heb zelf duizenden kilometers door Turkije gereden (en door het centrum van Istanbul) maar ik vond het prima te doen en eigenlijk erg meevallen.

Campings

In Turkije zijn genoeg campings te vinden. Vooral langs de kust van de Zwarte Zee, de Middellandse Zee kust en in de regio Cappadocië heb je de keuze uit diverse campings. Over het algemeen zijn de campings goedkoop.

Route

Welke route je in Turkije neemt is natuurlijk afhankelijk van de tijd die je hebt, of je met de boot of over land naar Turkije reist en welke bezienswaardigheden je graag wilt zien. Ik ben zelf vaak in Turkije geweest en ik heb een aantal prachtige rondreizen gemaakt.

Bibliotheek van Celsus in Efeze

Een reis die ik je absoluut aanraad, en waar onderweg genoeg campings te vinden zijn, is om een rondreis door het westen te maken. Je begint dan bijvoorbeeld in Edirne, waar je het land binnenkomt, en reist via Istanbul de kust waar je onder andere Bursa, Çesme, Kusadasi, Efeze.

Het westen van Turkije is het meest ontwikkeld en je vindt hier de meeste campings. Je kunt helemaal door naar de zuidkust en vanaf daar door het binnenland terug naar het noorden. Je reist dan via de prachtige streek Cappadocië.

Rondreis door het westen van Turkije

Een rondreis door het oosten van het land is ook prachtig maar niet alle gebieden hier zijn veilig (bekijk ook het reisadvies voor Turkije via https://www.turkijevisum.nl/over-turkije/reisadvies/) en het aanbod van campings laat te wensen over.